ICTC Official Portal

INFORMATION COMMUNICATION & TECHNOLOGY CENTRE

 facebook text transparent logo 23 Youtube Icon Transparent

Artikel@PTMK

pdf HOW TO EXPORT YOUR OLD EMAIL TO UMP GMAIL by MOHD KHAIRUN NIZAM BIN OTHMAN Popular

240 downloads

This is the step by step on how to export your old email to UMP Gmail

pdf CARA SETTING STATIC ROUTING DI CISCO PACKET TRACER by KHAIZAN BIN JIMAT Popular

1141 downloads

Cisco Packet Tracer merupakan aplikasi untuk mereka bentuk rangkaian, simulasi rangkaian, dan lain-lain lagi. Apa itu Routing static? static router (router statik) adalah sebuah router yang memiliki jadual routing statik yang di setting secara manual oleh pentadbir rangkaian.

pdf TEKNOLOGI VOIP by MUSTAFA KAMAL BIN DAUD Popular

1289 downloads

Voice over Internet Protocol adalah teknologi yang menggunakan media internet untuk melakukan komunikasi suara jarak jauh secara langsung. Signal suara analog, seperti yang kita dengar ketika berkomunikasi di telefon diubah menjadi data digital dan hantar melalui jaringan berupa paket-paket data secara real time.

pdf RAM vs ROM by MUHAMMAD AZRUL BIN MD YASIN Popular

943 downloads

Pada zaman sekarang, semua orang sudah terdedah dengan teknologi, terutama kepada komputer dan telefon pintar (smartphone).
Memandangkan komputer dan smartphone tersebut datang dalam pelbagai jenis dan harga,semestinya ada perbezaan. Mari kita lihat apakah perbezaan di antara ROM dan RAM.
Kedua-dua istilah tersebut sudah tidak asing lagi bagi anak-anak muda, kebanyakan daripada mereka hanya mengetahui bahawa semakin tinggi ROM dan RAM, semakin baik peranti tersebut. Dan kebanyakan daripada kita tidak tahu apakah perbezaannya.
Artikel kali ini akan membincangkan apakah perbezaan di antara ROM dan RAM.

pdf JENIS-JENIS KEROSAKAN DAN LANGKAH-LANGKAH BAIKPULIH SISTEM AUDIO DI BILIK KULIAH by AHMAD URIA BIN ABDUL KHAIRID Popular

3088 downloads

Sistem audio bermasalah boleh dikategorikan kepada beberapa bahagian antaranya:-

1- Hum atau bunyi hingar

Biasanya disebabkan oleh pendawaian elektrik dibahagian pembumian (earth). Bunyi hingar terjadi disebabkan oleh frekuensi hingar yang berulang-ulang dibahagian bumi (earth)