ICTC Official Portal

INFORMATION COMMUNICATION & TECHNOLOGY CENTRE

 facebook text transparent logo 23 Youtube Icon Transparent

Artikel@PTMK

pdf MEMAHAMI PENUKARAN IP ADDRESS by AHMAD ZAIRAZI SHABUDIN Popular

310 downloads

Memahami Penukaran IP Address Dari Binary Ke Decimal Dan Juga Penukaran Dari Decimal Ke Binary Adalah Konsep Penting Dalam Design Rangkaian Anda

Membuat design infrastrucktur rangkaian komputer dalam suatu organisasi tidak lepas dari pemahaman masalah IP address, bagaimana melakukan penukaran IP address dari binari kepada decimal dan sebaliknya.

pdf KELEBIHAN UNIFIED COMMUNICATION (UC) DI ORGANISASI by SHAHROL AZMI AMZAT Popular

239 downloads

Unified Communications adalah integrasi suara, video dan data ke dalam satu penyelesaian , yang membolehkan pengguna untuk berhubung dengan sesiapa sahaja, di mana sahaja mereka berada, dan dalam masa sebenar .
Antara ciri – ciri UC adalah mesej segera, maklumat kehadiran , sidang video, dan pesanan suara.
Keperluan UC adalah bertujuan untuk mengoptimumkan prosedur perniagaan dan meningkatkan komunikasi dengan memudahkan proses, menjadikannya lebih mudah bagi orang ramai untuk terus berhubung.

pdf TATACARA BACKUP FILE DI DALAM STORAGE GOOGLE DRIVE SECARA OFFLINE by WAN MOHD HAFIZ Popular

260 downloads

Google drive merupakan cloud base storage yang boleh didapati dengan percuma di internet. Setiap akaun akan diberikan ruang penyimpanan sebanyak 15 Giga Byte. Aplikasi atas talian juga dibekalkan bersama servis google drive iaitu google document, google presentation, google spreadheet, google form dan google drawing. File yang dihasilkan menggunakan aplikasi google boleh di ubah kepada file microsoft office. Ini bermakna terdapat dua format penyimpanan di atas google drive iaitu format google dan juga format office (microsoft, open office dsb).

pdf 10 APLIKASI SUNTINGAN VIDEO TERBAIK UNTUK ANDROID by FAIZUL AZLEY Popular

322 downloads

Perkembangan smartphone kini bukan hanya mudah untuk merakam video, malah sekaligus membolehkan suntingan dibuat di smartphone. Oleh itu, dalam artikel ini akan dianjurkan beberapa aplikasi suntingan video yang sesuai bagi pengguna Android dan IOS

pdf PERALATAN ASAS BAIK PULIH KEROSAKAN RANGKAIAN by BADRULISHAM MD DESA Popular

509 downloads

Sebagai seorang pentadbir sistem rangkaian, beberapa peralatan (tools) rangkaian diperlukan bagi menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan rangkaian. Penggunaan peralatan-peralatan ini adalah bebeza mengikut kesesuaian pentadbir bagi menyelesaikan masalah.

Berikut beberapa langkah atau peralatan asas yang boleh membantu bagi seorang pentadbir rangkaian menyelesaikan masalah:

  1. Ping
  2. Tracert/Traceroute
  3. IPConfig/IFConfig
  4. NSLookup
  5. Putty
  6. Windows Command Prompt (CMD)