ICT Centre Official Portal

INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGY CENTRE

facebook text transparent logo 23 Youtube Icon Transparent

PERKHIDMATAN INTERNET DI UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG

UMP menyediakan kemudahan internet  di kedua-dua kampus UMP Gambang dan UMP Pekan. Terdapat 2 kaedah untuk akses ke internet iaitu menggunakan sambungan kabel dan menggunakan sambungan secara tanpa wayar (wireless access).

2- KEMUDAHAN INTERNET PERCUMA

Kemudahan internet percuma tanpa wayar (wireless access) disediakan kepada semua staf, pelajar dan juga agensi / universiti yang menyertai kesepakatan bersama komuniti research & education roaming (EDUROAM).

Antara universiti yang menyertai kesepakatan di dalam EDUROAM adalah :

• Universiti Awam (20 IPTA)

Untuk akses perkhidmatan internet percuma EDUROAM di UMP, sila klik pautan di bawah :

Untuk lokasi-lokasi hotspot wireless di UMP Pekan dan UMP Gambang, sila klik pada pautan di bawah :

3-LANGGANAN KEMUDAHAN INTERNET

Kemudahan langganan internet disediakan dilokasi yang tidak mempunyai akses wireless dan bagi pengguna luar yang tidak menyertai komuniti EDUROAM. Untuk akses di lokasi ini, pihak kami perlu menyediakan  akaun internet, kabel UTP dan juga bantuan teknikal kepada pelanggan yang memohon.

Buat masa ini, kemudahan ini disediakan untuk kejohanan SUKUM 2018 di mana lokasi penginapan kontingen di kolej kediaman pelajar di UMP Pekan dan di Gambang yang tidak mempunyai akses wireles. Kesemua akses di lokasi ini perlu menggunakan kabel.

Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut berkaitan langganan perkhidmatan internet untuk SUKUM 2018 :